Wednesday, January 17, 2007

Zumotor part 2 - ingredients properties

Teplo rozkladu dusičnanu amónneho pri konštantnom objeme je 1,59MJ/kg pri totálnom rozklade a 0,96MJ/kg pri rozklade na oxidy dusíka a pod. Kysličníky dusíka tvoria s vodnou parou kyseliny, pre pripomienku spomeniem. Skutočný rozklad na plyny pri konštantnom objeme môže nastať len pri detonácii veľmi veľkého množstva liadku amónneho, takže hodnoty sú pre naše použitie približné. Každopádne je z tých čísiel vidieť že toľko tepelnej energie ani nepostačí na odparenie rozpúšťadlovej vody a ohrev pár na teplotu vhodnú do spaľovacieho priestoru.

Inými slovami: dosiahli sme cieľ návrhu: môžeme - a musíme vstrekovať viac paliva. A nemusíme sa ani báť že by nechcelo horieť, rozkladné produkty ako kyslík, oxid dusný, oxid dusnatý a oxid dusičitý a - kyselina dusičná - sú veľmi reaktívne medziprodukty. Rád by som aby teplota u rozprašovaného dusičnanového roztoku bola rádovo 1000°C aby sa nám netvorila obávaná kyselina dusičná. (odhad od buka)

termodynamika: p=nRT/V - tlak (p) nám bude pri pohybe piestu klesať aj keby sme udržali konštantnú teplotu, riešime to nie zvyšovaním teploty (T), ale pridávaním materiálu (n). Teplota môže podľa vstrekovaného materiálu stúpať alebo aj klesať. Ako už bolo v minulom článku naznačené, najvyšší tlak bude využívaný hlavne v bode kde kľukový hriadeľ vyvinie najvyšší moment.

Zlá správa je, že dusičnan amónny disociuje na amoniak a kyselinu dusičnú a tak si viete predstaviť že väčšina kovov je úplne nekompatibilná (čast 10. v linku). Možno bude treba vstrekovaciu rúrku nahrubo pozlátiť zvnútra :D:D. Aspoň že má zlato dobré mazacie vlastnosti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home